Search
Close this search box.
26.3.2024

Pääministerin keskustelutilaisuus yhdenvertaisuudesta

Toimitus
Valtioneuvoston kanslia
Moniheli oli mukana pääministeri Petteri Orpon järjestämässä pyöreän pöydän keskustelussa yhdenvertaisuudesta ja syrjimättömyydestä suomalaisessa yhteiskunnassa. Lue tästä, mitä teemoja Monihelin edustaja Melis Ari piti esillä!
Pääministeri Petteri Orpo järjesti maanantaina 18.3. pyöreän pöydä keskustelun yhdenvertaisuudesta ja syrjimättömyydestä. Jatkossa vuosittain järjestettävä keskustelu on yksi hallituksen rasisminvastaisen toimintaohjelman toimenpiteistä. Keskusteluun oli kutsuttu useita kansalaisjärjestötoimijoita, joiden joukossa oli myös Monihelin jäsenjärjestöjä. Moniheliä keskustelussa edusti varapuheenjohtaja Melis Ari.
 
Melis käsitteli omassa puheenvuorossaan puhetapojen merkitystä. Hän toivoi, että toisen sukupolven maahanmuuttajien sijaan puhuttaisiin ensimmäisen sukupolven suomalaisista. Lisäksi hän korosti kotoutumisprosessin monitasoisuutta. Suomi on jo nyt sisäisesti moninainen, ja tämän sisäisen moninaisuuden tunnistaminen on hyvä alku vastaanottavaiselle yhteiskunnalle. Tätä sisäistä moninaisuutta voitaisiin tukea esimerkiksi mahdollistamalla useampien äidinkielten rekisteröinti, jota Monihelin jäsenjärjestö Familia ry edisti kansalaisaloitteellaan vuonna 2023.
 
MIELI ry:ssä suunnittelijana työskentelevä Melis piti puheenvuorossaan yllä myös mielenterveyden tärkeyttä osana kotoutumisprosessia. Keskustelun aiheena oli tänä vuonna työllisyys, ja Melis nostikin esiin mielenterveyden vaikutuksen työllistymiseen ja kykyyn oppia uutta. Lisäksi hän kommentoi oleskelulupien pitkiä odotusaikoja ja niistä seuraavan epävarmuuden negatiiivisia vaikutuksia osallisuudelle ja mielen hyvinvoinnille. ”Ilman mielenterveyttä emme voi puhua kotoutumisesta”, Melis summaa.
 
Keskustelun jälkeen kenellekään tuskin jäi epäselväksi se valtava työmäärä, minkä järjestöt tekevät kotoutumisen ja osallisuuden turvaamiseksi. Järjestöt tarjoavat turvallisia tiloja ja paikkoja dialogille, ja ne ovat monelle uudelle suomalaiselle ensikosketus kansalaisyhteiskuntaan. Lisäksi järjestöjen tarjoamat palvelut täydentävät julkista sektoria ja tavoittavat haavoittuvassa asemassa olevia ihmisiä julkista sektoria paremmin. Nämä toiminnot ja palvelut ovat nyt vaarassa sote-järjestöjä kohtaavien massiivisten leikkausten myötä.
Kolme naista poseeraa vierekkäin valtioneuvoston linnassa.
Keskusteluun osallistui useita Moniheli-verkoston jäseniä. Kuvassa Monihelin edustaja Melis Ari, Startup Refugeesin toimitusjohtaja ja Monihelin hallituksen jäsen Aicha Manai ja INY ry:n toiminnanjohtaja Nuura Naboulsi.

Kirjaudu

Log in

HUOM! Jäsensivut eivät ole tällä hetkellä käytettävissä.
NOTE! Member pages are currently unavailable.