Search
Close this search box.
10.11.2023

Valoa pimeyteen: Selviytymiskeinoja Suomen talveen

Anni Huovinen
Anni Huovinen
Tänä viikonloppuna vietetään leikkimielisesti vuoden harmainta päivää. Lue tästä Luontokoti-hankkeen vinkit valon puutteesta selviytymiseen!

Luonto antaa meille paljon. Syksyn pimentyessä ja ilman kylmentyessä ajan viettäminen ulkona kuitenkin vähenee, kun lämmin viltti sohvalla ja kynttilänvalo sisätiloissa houkuttelevat enemmän kuin haastavat ulko-olosuhteet. Luonto voi olla kaunis ja vierailun arvoinen myös talvella, mutta ymmärrettävästi alkutalven harmaus ja pimeys eivät ole kaikille houkuttelevia ominaisuuksia! 

Valon määrän vähenemisellä on konkreettisia vaikutuksia ihmisiin fyysisesti ja henkisesti. Pimeys lisää väsymystä, vaikuttaa mielialaan, kasvattaa ruokahalua ja laskee intoa harrastaa liikuntaa. Myös keskittymis- ja muistivaikeuksia on yhdistetty talvikuukausien valon puutteeseen. 

Kevään valo on joka päivä askeleen lähempänä, mutta siihen asti löydämme iloa myös talvikuukausista ja selviämme Suomen talvesta hieman paremmin esimerkiksi näin:

Löydä apua kirkasvalolampusta 

  • Kirkasvalolamppu herättää elimistön aamuun ja vähentää pimeyden sekoittamaa melatoniinin tuotantoa. 
  • Kirkas valo vaikuttaa myös aivojen serotoniinijärjestelmään eli kohottaa mielialaa ja lievittää siten kaamosmasennusta. 
  • Parhaan hyödyn saa, kun kirkasvaloa käyttää noin puolen tunnin ajan heti aamusta, eli klo 5.00–10.00 välillä. Voit pitää lamppua lähelläsi esimerkiksi aamupalaa syödessä. 

Muista riittävä D-vitamiini! 

  • Auringonvalo on D-vitamiinin tärkein lähde, kun keho tuottaa D-vitamiinia iholla auringonsäteiden avulla. Talven aikana vähentyneet valoisat tunnit johtavat helposti D-vitamiinin puutteeseen, sillä pelkästä ravinnosta on vaikea saada riittävästi D-vitamiinia.  
  • D-vitamiinilla on useita tärkeitä tehtäviä, se muun muassa säätelee eri geenien toimintaa ja muodostaa kehon immuunipuolustusta. D-vitamiini vahvistaa myös luustoa auttamalla kalsiumin imeytymisessä.  
  • Ota selvää itsellesi sopivasta D-vitamiinisuosituksesta ja käytä vitamiinilisää sen mukaan. 

Liiku säännöllisesti – myös ulkona! 

  • Liikunnan harrastamista suositellaan 2–3 kertaa viikossa. Jos oma aikataulu sallii, paras aika sille on aamusta tai iltapäivästä. Liian myöhään liikkuminen voi vaikuttaa negatiivisesti nukahtamiseen illalla. 
  • Hyödynnä valoisa aika käymällä ulkona esimerkiksi lounasaikaan. Säännöllinen ulkoilu parantaa keskittymiskykyä ja kognitiivista suorituskykyä. Iltapäivän askareet sujuvat paremmin raittiista ilmasta saadun energian avulla ja ulkoilu parantaa myös unen laatua. 
  • Pimeässäkin voi ulkoilla, liikkumisen terveyshyödyt eivät katoa valon myötä. Luonnosta saa voimaa myös pimeässä. Pimeällä liikkuminen kannattaa aloittaa tutusta lähiympäristöstä, joka tuntuu päivällä turvalliselta. Menkää ulos yhdessä, tutussa seurassa pimeys ei tunnu yhtä pimeältä! 
  • Hyötyliikunta auttaa pysymään aktiivisena. Valitse portaat hissin sijaan. Lyhyet matkat voi kulkea kävellen tai pyörällä, jolloin säästät myös auton tai julkisen liikenteen kuluissa. Haravoi pihaa tai tee lumitöitä. 

Vietä aikaa ystävien ja läheisten kanssa 

  • Pidä huolta ihmissuhteistasi. Pimeys voi kannustaa jäämään yksin kotiin, mutta ole silti säännöllisesti yhteydessä ystäviisi ja tapaa heitä mahdollisuuksien mukaan. Sosiaaliset kontaktit auttavat sinua jaksamaan. 


Talvi on erinomaista aikaa myös rauhoittumiselle. Talvikuukaudet tarjoavat meille arvokkaan tilaisuuden lepoon ja palautumiseen. Voimme hidastaa vauhtia ja latautua valmistautuaksemme tuleviin vuodenaikoihin. Kuuntele kehoasi ja mieltäsi, joka päivä ei tarvitse jaksaa liikkua ja suorittaa – lepo on ihan yhtä tärkeää!
 

Kirjaudu

Log in

HUOM! Jäsensivut eivät ole tällä hetkellä käytettävissä.
NOTE! Member pages are currently unavailable.