Search
Close this search box.
30.11.2023

Mitä tehdä, kun apu onkin ansa?

Päivi Al-Tameemi
Bisher Sawan
Katto-toiminta ja Helsingin poliisilaitos käyvät yhdessä hämäriä vuokra-asuntomarkkinoita vastaan. Katso artikkelin lopusta vinkit hämärien välittäjien varalle!

Hämärillä vuokra-asuntomarkkinoilla tarkoitetaan ilmiötä, jossa vuokra-asuntoja epävirallisesti välittävät yksityishenkilöt tarjoavat asuntoja palkkiota vastaan.  Välittäjien toiminta kohdistuu useimmiten vieraskieliseen väestöön. Tällainen toiminta on Suomen lain mukaan rikollista. Yleensä tällaisen rikoksen nimikkeenä on petos. 

Vieraskielinen väestö ei usein tiedä miten vuokra-asunnonhaku yhteiskunnassamme toimii, eivätkä esimerkiksi tiedä julkisista ja turvallisista asunnonhakusivustoista. Tarjolla ei ole riittävästi tukea ja neuvoa asumiseen liittyvissä asioissa tai asunnonhaussa. Siksi hämärät vuokra-asuntomarkkinat saavat jalansijaa yhteiskunnassamme.  

 

Miksi hämäriin välittäjiin turvaudutaan? 

Asunnon etsiminen ilman suomen kielen taitoa on hankalaa. Virallista tukea asunnon hakuun ja vieläpä omakielisesti ei ole välttämättä riittävästi saatavilla tai tarjonta ei saavuta kohderyhmää. Sosiaalityöstä saattaa saada listan asunnon vuokraajista, mutta asunnonhaku on tehtävä itsenäisesti. Moni ihminen ei tiedä, mistä saa apua asunnonhakuun silloin kun siihen on tarve. Suomen kieli asettaa haasteita hakemuksen täyttämisessä.  

Hämärien vuokravälittäjien tarjoama palvelu tavoittaa kohderyhmän helposti, sillä välittäjät mainostavat erityisesti omakielisissä ryhmissä eri sosiaalisen median kanavilla tai sana kulkee tuttujen kautta eteenpäin. Yhteinen puhuttu kieli on usein yhdistävä tekijä. Hämärä välittäjä lupaa löytää asunnon henkilön mahdollisesta aiemmasta luottotietohäiriöstä huolimatta tai jos henkilö on työtön tai saa Kelan tukia, ja tämä entisestään rohkaisee käyttämään välittäjän palveluja. Vähäinen luottamus viranomaisiin ja kokemukset omassa lähtömaassa saattavat vähentää halua viranomaisten kanssa asiointiin.  

Vieraskielinen vähemmistö kohtaa myös syrjintää asuntoa hakiessaan. Siksi heidän on vaikeaa saada vuokra-asuntoa erityisesti yksityisiltä markkinoilta. Monet eivät saa lainkaan vastauksia hakemuksiinsa. Ihmiset turhautuvat tilanteeseen ja ainoaksi keinoksi heille jää usein tukeutuminen hämärään välittäjään, joka pystyy nopeasti auttamaan. 

 

Miten ilmiö näkyy? 

Monesti asunnot eivät aina ole sitä, mitä asiakkaalle on luvattu. Välittäjä on saattanut jättää kertomatta, että asunto on menossa remonttiin. Voi olla niinkin, että koko asuntoa ei ole edes olemassa. Välittäjä saattaa ilmoitella asuntoa edelleen, vaikka on juuri muodollisesti sen jollekin vuokrannut. Joskus asunnossa asuu jo joku muu. Asiakas ei ole välttämättä ymmärtänyt, että onkin tehnyt määräaikaisen vuokrasopimuksen ja asumisen päättyminen tulee näin ollen yllätyksenä. Monesti asunnot ovat olleet huonokuntoisia ja vuokra ylikallis. 

Silti välittäjä on saanut palkkionsa, joka on usein 500-1 500 euron väliltä. Välittäjään ei enää ehkä saada yhteyttä, ja näin ei myöskään välittäjälle maksettuja rahoja saada takaisin.  

Katto-toiminnan kokemuksen mukaan epävirallisten vuokravälittäjien käyttäminen on yleistä vastaanottokeskuksesta kuntaan siirryttäessä sekä myöhemmin esimerkiksi toiseen kuntaan muuton yhteydessä. Henkilö haluaa muuttaa valitsemalleen paikkakunnalle, eikä halua turvautua viranomaisten apuun. Tällöin on helppo turvautua hämärien välittäjien vuokraamiin asuntoihin. 

Miten tunnistat hämärän välittäjän? 

  • Välittäjä ilmoittaa asunnosta sosiaalisessa mediassa kuten Facebookissa  
  • Asuntoilmoituksen kuvat ovat usein lainattu internetistä 
  • Välittäjä keksii tekosyitä, miksi sinä et voi nähdä asuntoa 
  • Välittäjällä on kiire saada palkkionsa ja yleensä käteisenä 

 

Mitä seuraamuksia tästä on uhrille? 

Katto-toiminta kohtaa vuosittain asiakkaita, jotka ovat joutuneet hämärien asuntovälittäjien uhreiksi. Isona riskinä asiakkaalle tällaisen toiminnan uhriksi joutumisessa on asunnottomuus, koska hämärän välittäjän käyttämisestä seuraa monesti lisää velkaantumista, mahdollisesti häätö ja lopulta jopa asunnottomuus. Välityspalkkiota varten moni ottaa lainaa kavereilta, ja omia asumiseen ja elämiseen tarkoitettuja käyttövaroja käytetään lainojen maksuun. Henkilö saattaa jättää vuokria maksamatta ja aiheuttaa itselleen maksuhäiriömerkinnän.   

Välittäjän toiminnan uhriksi joutuneen henkilön asunnon saanti vaikeutuu entisestään ja asiakas on taloudellisessa loukussa. Välittäjä on tietoisesti käyttänyt hyväksi asiakkaan haavoittuvaa asemaa, ja omalla toiminnallaan heikentää sitä entisestään.  

 

Ilmoita aina poliisille 

Poliisille tulee ilmoituksia hämäristä välittäjistä valitettavan usein. Poliisi ottaa aina vastaan rikosilmoitukset ja ne pyritään tutkimaan. Usein uhreilla ei kuitenkaan ole riittävästi todistusaineistoa.  

Poliisi kuitenkin kehottaa tekemään rikosilmoituksen. Todisteena voi olla esimerkiksi kuvakaappaus uhrin ja välittäjän käymästä keskustelusta, nauhoite keskustelusta tai todistajan läsnäolo. Moni tällaisen välittäjän toiminnan uhri ei ilmoita poliisille, koska uhri saattaa pelätä poliisin kohtaamista tai välittäjä uhkailee uhria. Moni pelkää menettävänsä oleskeluluvan.  

Suomessa poliisiin voi kuitenkin aina luottaa. Jokainen tapaus kannattaa ilmoittaa poliisille, jotta myös itse ilmiöön voidaan puuttua paremmin. Katto-toiminnassa kannustamme asiakasta tekemään rikosilmoituksen, jotta ilmiöön voidaan puuttua.
 

Miten ennaltaehkäistä tällaista toimintaa? 

Asumiseen liittyvien viranomaisten ja muiden erityisesti neuvontatyötä tekevien organisaatioiden on hyvä tietää ilmiöstä. Tämä tarkoittaa erityisesti asumiseen liittyvän neuvonnan kehittämistä ja kohdentamista asiakasryhmille sekä omakielisen neuvonnan lisäämistä. Jokaisen toimijan tulee myös tietää, miten toimia, jos kohtaa hämärän välittäjän uhrin.  Yhdenvertaisuuden edistämisen nimissä tulee jo etukäteen miettiä, miten esimerkiksi kunnan alueella tai hyvinvointialueen palveluissa ennalta estävästi toimitaan, jotta asunnonhaku ja asumiseen liittyvä tieto on saatavissa silloin kun sitä tarvitaan.  

 

Kuinka välttää hämärä välittäjä? 

Yksittäiset ihmiset ilmoittavat vuokrattavista asunnoista julkisilla – ja turvallisilla – alustoilla kuten oikotie.fi ja tori.fi. Lisäksi monet asuntojen myyntiä ja vuokrausta välittävät yritykset mainostavat vapaita vuokrattavia asuntoja omilla nettisivuillaan. Apua asunnon hakuun saa eri järjestöiltä tai ammattilaisilta. 

Muista, että tarkkaavaisuus ja ennakointi ovat avainasemassa vuokra-asuntomarkkinoilla liikkuessa. 

  • Mene katsomaan asuntoa ennen kuin teet vuokrasopimuksen 
  • Tarkista vuokrasopimus huolellisesti ennen kuin allekirjoitat sen 
  • Tee aina kirjallinen vuokrasopimus 
  • Älä koskaan anna vuokranantajalle rahaa ennen kuin olet nähnyt asunnon ja olet tehnyt vuokrasopimuksen 
  • Lähetä vuokrasumma ja takuuvuokra aina pankin kautta, älä anna käteistä 
  • Älä luovuta pankkikorttisi tietoja missään vaiheessa 
  • Älä koskaan luovuta henkilöturvatunnustasi tuntemattomalle henkilölle tai yksityishenkilölle 

 

Lisätietoa ja apua:

Katto-toiminta: https://moniheli.fi/katto/  

Suomen poliisi:
https://poliisi.fi/etusivu
www.poliisi.fi/en (English) 

Tee rikosilmoitus
https://poliisi.fi/tee-rikosilmoitus
https://poliisi.fi/en/report-a-crime (English) 

Kirjaudu

Log in

HUOM! Jäsensivut eivät ole tällä hetkellä käytettävissä.
NOTE! Member pages are currently unavailable.