Korkean ja matalan verenpaineen terveysvaikutukset

Ryhmämme piti infotilaisuuden yhteistyössä Amal ry:n kanssa verenpaineen terveysvaikutuksiin liittyen. Tilaisuudessa käytiin läpi yleistietoa verenpaineesta, siitä, miten sitä voi hallita, sekä korkean ja matalan verenpaineen vaikutuksista. Amal ry tarjoaa ohjausta ja neuvontaa asiakkaidensa tarpeiden mukaan. Se perustettiin musliminaisten toimesta, jotta se auttaisi voimaannuttamaan ja tukemaan muiden naisten hyvinvointia islamilaisten arvojen mukaisesti. Toiminnalla on avoimet ovet myös naisille, jotka eivät noudata islamin uskontoa.
Anugya Maharjan, Nasra Ahmed Mohamed, Rita Gyamfi, Seyifunmi Adedo, Yahya Suleiman
Anugya Maharjan

Mikä on verenpaine? 

Verenpaine aiheutuu veren virtauksen aiheuttamasta voimasta, joka kohdistuu valtimoiden seinämiin. Verenpaine mitataan kahdella mittauskerralla: systolinen (mitataan sydämen lyöntien aikana, jolloin verenpaine on korkeimmillaan) ja diastolinen (mitataan sydämenlyöntien välillä, jolloin verenpaine on alhaisimmillaan). Tavallinen verenpaine on 120/80.

Verenpaineen käsitteet 

  • Systolinen ja diastolinen paine 
  • Matala ja korkea verenpaine 
  • Verenpaineen mittaaminen 
  • Seuranta 
  • Lääkitys 

 

Matala verenpaine: oireet, tekijät, seuraukset ja toimenpiteet 

Verenpaine on matala, kun se on alle 90/60. Arvot kuitenkin vaihtelevat yksilöllisesti, ja ihmiset reagoivat eri tavoin. Joissakin tapauksissa matala verenpaine voi olla hengenvaarallinen. Vaarallisen matalan verenpaineen oireita ovat huimaus, pyörtyminen, näön hämärtyminen, pahoinvointi, väsymys, keskittymiskyvyn puute. Vaarallisen matalaa verenpainetta voivat aiheuttaa esimerkiksi raskaus, sydänongelmat, endokriiniset ongelmat, nestehukka, verenhukka, vakava infektio (verenmyrkytys), vakava allerginen reaktio (anafylaksia), ravintoaineiden puute ruokavaliossa.

Seuraukset matalasta verenpaineesta voivat olla esimerkiksi hämmennys, erityisesti iäkkäillä ihmisillä. Muita merkkejä matalasta verenpaineesta ovat kylmä, kostea, kalpea iho, nopea, pinnallinen hengitys sekä heikko ja nopea pulssi.

Matalaa verenpainetta voidaan hoitaa ravitsemuksella. Juo runsaasti nesteitä. Kun sinulla on nestehukka, veresi tilavuus vähenee, mikä aiheuttaa verenpaineen laskua. Juo kofeiinia, lisää B12:n saantia ja vähennä aterioiden kokoa. Muista noudattaa lautasmallia aterioilla.

Korkea verenpaine: oireet, tekijät, seuraukset ja toimenpiteet 

Korkea verenpaine (hypertensio) on yleinen sairaus, jossa veren pitkäaikainen voima valtimoiden seinämiä vastaan on niin suuri, että se voi lopulta aiheuttaa terveysongelmia, kuten sydänsairauksia. Se on kyseessä, kun verenpaineesi on pitkään normaalia verenpainetta (120/80) korkeampi. Joillakin henkilöillä voi olla korkea verenpaine ilman oireita. Hallitsematon korkea verenpaine voi lisätä vakavien terveysongelmien riskiä, kuten sydänkohtauksen ja aivohalvauksen.

Korkea verenpaine | Hypertensio | Ytimen terveys – YouTube 

Useimmilla korkea verenpaine ei aiheuta näkyviä oireita. Mahdollisia oireita ovat kuitenkin päänsärky, hengenahdistus ja nenäverenvuoto. Korkeaa verenpainetta aiheuttavat esimerkiksi liian suolainen ruokavalio, sukuhistoria eli perinnölliset tekijät, alkoholi, tupakka, stressi sekä tietyt krooniset sairaudet, kuten diabetes ja munuaissairaudet.

Korkean verenpaineen seuraukset voivat johtaa komplikaatioihin, kuten sydänkohtauksiin tai aivohalvauksiin. Korkea verenpaine voi aiheuttaa valtimoiden kovettumista ja paksuuntumista, mikä voi johtaa sydänkohtaukseen, aivohalvaukseen tai muihin komplikaatioihin. 

Toimenpiteet korkean verenpaineen hallitsemiseksi ovat monenlaisia. Terveelliset elämäntavat ovat avainasemassa. Jos korkeasta verenpaineesta kärsivä on ylipainoinen, on painon pudotus ensimmäinen askel. Syö terveellistä ruokavaliota, vähennä natriumia (suolaa) ruokavaliossasi, rajoita alkoholin käyttöä, lopeta tupakointi, vähennä kofeiinia ja stressiä ja harrasta liikuntaa säännöllisesti.

Liikunta on tärkeä tapa hallita korkeaa verenpainetta. Etsi itsellesi mieluisia aktiviteetteja ja tavoittele 30 minuutin liikuntaa päivässä useimpina viikonpäivinä. Hyviä liikuntamuotoja ovat reipas kävely, pyöräily, uinti ja tanssi 

 

Toteuttaminen 

Esittelypäivänä katoimme pöydän; näin voimme esitellä kohderyhmällemme suositeltuja terveellisiä ruokavaihtoehtoja. Ryhmässämme kommunikoimme melko hyvin ja tehokkaasti WhatsAppin kautta. Meillä oli yksi jäsen, joka kommunikoi opettajillemme ja kohderyhmällemme, ja hän piti meidät ajan tasalla. Yritimme myös järjestää vapaa-aikaa kokoontumiselle ja työskentelylle yhdessä, mikä aluksi tuntui vaikealta. Kun meillä ei ollut yhteistä aikaa, jaoimme vain tehtävän ja sovimme ajan, johon mennessä kaikki esittelimme toisillemme, mitä teimme.

 

Kirjoittajat ovat Laurea-ammattikorkeakoulun opiskelijoita.

 

Viitteet 

Manhattan Cardiology. 2022. What to eat to help raise low blood pressure. Accessed on 15.03.2022. Available at https://manhattancardiology.com/what-to-eat-to-help-raise-low-blood-pressure/ 

Mayoclinic. 2022. High Blood Pressure. Accessed on 15.03.2022. Available at https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/high-blood-pressure/symptoms-causes/syc-20373410#:~:text=Uncontrolled%20high%20blood%20pressure%20can,Aneurysm 

Mayoclinic. 2022. Low Blood Pressure. Accessed on 15.03.2022. Available at https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/low-blood-pressure/symptoms-causes/syc-20355465 

Mayoclinic. 2022. 10 ways to control high blood pressure without medication. Accessed on 15.03.2022. Available at https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/high-blood-pressure/in-depth/high-blood-pressure/art-20046974 

WebMD. 2021. Getting Started with Exercise to lower Blood pressure. Accessed on 15.03.2022. Available at https://www.webmd.com/hypertension-high-blood-pressure/ss/slideshow-lowering-bp-tips#:~:text=Exercise%20can%20help%20you%20lower,biking%2C%20swimming%2C%20or%20dancing

Kirjaudu

Log in

HUOM! Jäsensivut eivät ole tällä hetkellä käytettävissä.
NOTE! Member pages are currently unavailable.

Verkkosivustomme käyttää evästeitä käyttökokemuksen parantamiseksi.

This website uses cookies to ensure you get the best experience on our website.