12.1.2022

Mitkä ihmeen aluevaalit?

Aluevaalien ennakkoäänestys on käynnissä 12.1.–18.1. Varsinainen vaalipäivä on 23.1.
Toimitus
Oikeusministeriö
Aluevaalien ennakkoäänestys käynnistyy tänään 12.1. Mistä vaaleissa on kyse? Mitä ovat hyvinvointialueet ja aluevaltuustot? Mistä löydät sopivan ehdokkaan? Vastaukset näihin ja moneen muuhun kysymykseen löydät täältä.

Mikä on hyvinvointialue?

Suomessa on 21 hyvinvointialuetta. Näissä vaaleissa valitaan aluevaltuusto, eli ne henkilöt, jotka päättävät alueen sosiaali- ja terveysasioista sekä pelastustoimesta.

Mikä on aluevaltuusto?

Aluevaltuusto koostuu eri puolueiden edustajista. Se päättää muun muassa seuraavista asioista:

  • Sosiaali- ja terveyspalvelut, esimerkiksi: neuvolat, vanhustenhuolto, sosiaalihuolto, perusterveydenhuolto, erikoissairaanhoito, sekä mielenterveys- ja päihdepalvelut
  • Pelastustoimi

Lyhyesti: palvelut, joita me kaikki tarvitsemme ja käytämme.

Mistä tiedän, ketä voin äänestää?

Voit äänestää oman hyvinvointialueesi ehdokasta. Näet oman hyvinvointialueesi tästä:

https://vaalit.fi/hyvinvointialueet

Kaikki ehdolla olevat henkilöt näet tästä:

https://tulospalvelu.vaalit.fi/AV-2022/fi/ehd_listat_kokomaa.htm

Sopivan ehdokkaan löytäminen voi olla helpompaa vaalikoneen avulla. Vaalikoneessa valitset ensin oman kotikuntasi, jonka jälkeen näet vain ne ehdokkaat, joita voit äänestää. Tämä linkki vie YLE:n vaalikoneeseen, joka on tarjolla suomeksi, englanniksi, ruotsiksi, venäjäksi, pohjoissaameksi ja arabiaksi. Vaalikoneita on kuitenkin useita, ja voit käyttää niistä mitä vain.

YLE:n vaalikone: https://vaalikone.yle.fi/aluevaalit2022

Miksi äänestää aluevaaleissa?

  • Vaaleissa päätetään palveluista, joita tarvitset arjessasi
  • Jos et äänestä, et voi vaikuttaa
  • Äänestäminen on kansalaisvelvollisuus

Hyödyllisiä linkkejä:

Aluevaalit selkosuomeksi: Linkki »

UKK Aluevaalit: Linkki »

Information about regional elections in Finnish, English, Swedish, Russian, Northern Saame, Arabics and Somali: Linkki »

Lista erilaisista sote-järjestöjen vaalipaneeleista: Linkki »

https://www.facebook.com/UusimaaJarjestot2022

https://www.facebook.com/Espoonmokulat

Mitkä aluevaalit?

Tammikuussa järjestetään Suomen ensimmäiset aluevaalit. Vaaleissa valitaan jäsenet hyvinvointialueiden aluevaltuustoihin. Aluevaltuusto päättää maaliskuusta 2022 alkaen esimerkiksi vanhustenhoidosta, sosiaalihuollosta, terveyskeskusten toiminnasta ja pelastuspalveluista. Tulevaisuudessa hyvinvointialueet tulevat päättämään sekä perus-, että erikoissairaanhoidosta ja sosiaalipalveluista. Aluevaalit pidetään kaikkialla Manner-Suomessa Helsinkiä lukuunottamatta. Helsingissä kunta pysyy päätöksentekijänä, vaikka palvelut muuttuvat. Helsingin ja Ahvenanmaan asukkaat eivät siis saa äänestää aluevaaleissa. 

Äänestämällä aluevaaleissa voit vaikuttaa päivittäisessä elämässäsi käyttämiisi tärkeisiin palveluihin. Vaaleilla valitut edustajat tulevat tekemään päätöksiä paikallisella tasolla ja hyvinvointialueilla vuodesta 2023 eteenpäin. 

Kuka voi äänestää? Hyvinvointialueilla asuvat Suomen kansalaiset, jotka ovat vähintään 18 vuotta viimeistään vaalipäivänä 23.1.2022. Myös muilla kuin Suomen kansalaisilla on oikeus äänestää, jos he täyttävät tietyt ehdot. Ehdot voit tarkistaa tästä.

Voit äänestää vain oman hyvinvointialueesi ehdokasta. Jokaiselle hyvinvointialueelle järjestetään oma ääntenlaskenta. Lisätietoa tulosten laskennasta ja vaaleista saat tästä.

Me Monihelissä kannustamme kaikkia äänestämään aluevaaleissa! 

Kirjaudu

Log in

HUOM! Jäsensivut eivät ole tällä hetkellä käytettävissä.
NOTE! Member pages are currently unavailable.