Search
Close this search box.

Rintojen omatutkiminen on tärkeä osa naisen terveyttä

Jopa joka viides nainen jättää menemättä maksuttomaan rintasyövän seulontaan. Rintoja kannattaa tutkia rintasyöpäseulontojen ohella myös itse. Tarttumalla rintaan saattaa parhaimmassa tapauksessa tuhlata pienen hetken ja tienata samalla monta tulevaa hetkeä.  
Elli Kähkönen, Johanna Rissanen, Oscar Heinämä, Sara Soini 
Jaana Tilli

Rintojen tutkiminen tutuksi terveystapahtuman avulla

Järjestimme huhtikuussa 2022 terveystapahtuman KlubOk ry järjestön venäjänkielisille naisille, joka toteutettiin etänä. Terveystapahtuman tarkoituksena oli jakaa tietoa rintasyövästä, rintojen säännöllisestä tutkimisesta, mammografiatutkimuksesta sekä rauta- ja ferritiiniarvoista ja niiden vaikutuksesta hyvinvointiin ja jaksamiseen. Terveystapahtuman aiheet valikoituivat järjestön jäsenten toiveista. Osallistujia kiinnosti erityisesti rintojen omatoiminen ja oikeaoppinen tutkiminen. Lisäksi he olivat kiinnostuneita mahdollisista jatkotutkimuksista ja Syöpäjärjestöjen antamista venäjänkielisistä materiaaleista aiheeseen liittyen.

Erityisesti rintasyöpä ja rintojen tutkiminen voivat olla arkoja aiheita eri kulttuureissa. Toteutimme terveystapahtuman kulttuurisensitiivisyyden huomioiden. Tapahtuma toteutettiin kahdella kielellä venäjänkielistä tulkkia apuna käyttäen, jolloin osallistujat saivat hyödyllistä tietoa rintojen omatoimisesta tutkimisesta omalla äidinkielellään. Halusimme kertoa aiheistamme kohderyhmälle mahdollisimman ymmärrettävästi ja hienovaraisesti. Kommunikointi omalla äidinkielellä madaltaa kynnystä molemmin puoliseen vuorovaikutukseen tapahtuman yhteydessä. Osallistuminen tapahtumaan oli täysin vapaaehtoista ja maksutonta.

Kulttuurisensitiivisyys on ammattilaisen kykyä kunnioittavaan, vuorovaikutukselliseen ja arvostavaan sanalliseen ja sanattomaan viestintään. Viestinnässä kulttuurisensitiivisyydellä tarkoitetaan ammattilaisen ja asiakkaan molemmin puolista oikeutta oman kulttuurinsa ilmaisuun ja sen kanssa hyväksytyksi ja kuulluksi tulemista. Kulttuurisensitiivisyys on myös halua, kykyä ja herkkyyttä ymmärtämään eri taustoista tulevia ihmisiä.

Rintasyöpä ja sen seulominen Suomessa

Rintasyöpä on länsimaisten naisten yleisin syöpä. Siihen sairastuu Suomessa vuosittain noin 5 000 naista, elämänsä aikana joka kahdeksannes. Säännölliset rintasyöpäseulonnat aloitettiin Suomessa vuonna 1987.

Naiset saavat kutsun mammografiatutkimukseen eli rintojen seulontaan kahden vuoden välein täytettyään 50 vuotta. Tutkimus toteutetaan röntgentutkimuksena. Mammografialla pyritään löytämään rintasyöpä mahdollisimman aikaisin. Ennusteet rintasyövässä ovatkin parantuneet, sillä syövät todetaan nykyään aikaisemmin ja hoitomenetelmät ovat kehittyneet. Silti joka viides nainen jättää menemättä rintasyöpäseulontaan, vaikka tutkimus on maksuton.

Varhaisen toteamisen tueksi rintojen tutkiminen itsenäisesti on tärkeää. Tutkiminen olisi hyvä tehdä säännöllisesti, esimerkiksi kuukausittain.

Rintojen omatutkiminen tulisi tehdä säännöllisesti

Rintojen tutkiminen edesauttaa havainnoimaan mahdollisen rintasyövän varhain. Otollisin aika rintojen tutkimiselle on kuukautisten päätyttyä, jolloin rinnat eivät ole turvoksissa tai arat. Rintojen tutkiminen on hyvä aloittaa katselemalla rintojen kokoa, muotoa, väriä ja nännien ulkonäköä esimerkiksi peilin kautta.

Katseleminen toteutetaan kädet ylhäällä ja alhaalla, jolloin rintoja pystyy tarkkailemaan edestä, alta ja sivuilta. Nännejä voi puristaa, jolloin on huomioitava, tuleeko nänneistä eritettä. Kuitenkin raskaana olevalla maidon tuottaminen on normaalia. Rintojen tunnustelu kannattaa toteuttaa selällään maaten tai esimerkiksi suihkussa, kun iho on saippuassa, jolloin tutkiminen on helpompaa. Tunnusteltaessa painellaan koko rinta kehämäisesti läpi unohtamatta kainaloita. Rinnat kannattaa tutkia kolmessa asennossa käsi ylhäällä, suorana sivulla ja alhaalla vartalonmyötäisesti.

Mitkä muutokset rinnoissa vaativat jatkotutkimuksia?

Rintojen muutokset eivät aina tarkoita, että kyseessä olisi rintasyöpä. Muutokset tulisi aina kuitenkin näyttää lääkärille. Jatkotutkimuksia vaativat muutokset ovat kyhmy rinnassa tai kainalossa, ihon sisäänvetäytymä, ihottuma nännipihassa, erite tai sisäänvetäytymä nännissä sekä rinnan punoitus tai turvotus. Ihon tai nännin sisäänvetäytymä näkyy siten, että iho on mennyt kuopalle tai nänni kääntynyt sisäänpäin.

Rintojen tutkiminen kannattaa

Rintojen säännöllistä tutkimista ei ole koskaan myöhäistä aloittaa, mikäli sitä ei ole vielä ottanut osaksi omia rutiinejaan. Viisi minuuttia arjesta kuukausittain osoittautuu toivottavasti lopulta hukkaan heitetyksi ajaksi, mutta parhaimmillaan se voi tuoda lisää hetkiä tulevaan. Kun rintojen tutkimisesta tehdään säännöllistä, tutustuu omiin rintoihinsa paremmin ja voi havaita niissä mahdolliset muutokset herkemmin.

Blogitekstin on kirjoittanut Diakonia-ammattikorkeakoulusta pian valmistuvat terveydenhoitajaopiskelijat osana Monihelin Terkku-hanketta. Kyseessä on kehittämistehtävä osana terveydenhoitajan opintoja.  

Verkkosivustomme käyttää evästeitä käyttökokemuksen parantamiseksi.

This website uses cookies to ensure you get the best experience on our website.

Kirjaudu

Log in

HUOM! Jäsensivut eivät ole tällä hetkellä käytettävissä.
NOTE! Member pages are currently unavailable.