9.12.2021

Miksi luovuttaa verta? Monitaustaisten verenluovuttajien tärkeys

Sonja Verkasalo
Valokuvassa: Emma Tamankag / Valokuvaaja: Nora Luoma
Kaikkien verenluovutukseen kykenevien henkilöiden luovuttama veri on tervetullutta ja tarvittua. Tällä hetkellä Suomessa on liian vähän afrikkalaistaustaisia luovuttajia.

Verenluovutus on helppo ja turvallinen tapa auttaa muita. Koska verta ei voi korvata keinotekoisesti eikä lääkkeillä, veri on monille vakavasti sairaille edellytys elämään. Suomen Punaisen Ristin Veripalvelu kertoo, että noin 40 000 ihmistä tarvitsee verivalmisteita (punasolut, verihiutaleet ja plasma) vuodessa. Tämä tarkoittaa, että joka vuosi tarvitaan noin 20 000 uutta verenluovuttajaa, eli noin 800 verenluovuttajaa joka arkipäivä. Kuka tahansa voi tarvita verivalmisteita ja niitä annetaan esimerkiksi synnytysten yhteydessä, onnettomuustapauksissa ja syöpää sairastavien hoidossa.

 

Kaikkien verenluovutukseen kykenevien henkilöiden luovuttama veri on tervetullutta ja tarvittua. Tällä hetkellä Suomessa on kuitenkin liian vähän afrikkalaistaustaisia luovuttajia, varsinkin toistuvia luovuttajia, Suomen väestöryhmän kasvavaan kokoon ja potilaiden määrään suhteutettuna. Ensisijainen verivaihtoehto potilaalle on hänen oman veriryhmänsä veri.

 

Tavallisesti luovuttajan etnisellä taustalla ei ole merkitystä, koska tärkeimmät ABO- ja Rh- veriryhmäominaisuudet ovat kaikilla ihmisillä samat. Eri väestöissä kuitenkin esiintyy kuitenkin myös harvinaisia veriryhmiä tai veriryhmäyhdistelmiä, joita ei löydy lainkaan muilta. Silloin potilas tarvitsee verta samaan etniseen ryhmään kuuluvalta luovuttajalta, jolla on sama harvinainen veriryhmä tai ryhmäyhdistelmä. Esimerkiksi U-negatiivinen veriryhmä on nimenomaan afrikkalaissyntyisillä esiintyvä harvinainen veriryhmä (esiintyvyys alle 1 %), mutta yhtään tällaista verenluovuttajaa ei ole vielä löytynyt Suomesta. Myös siinä tapauksessa, että potilas tarvitsee toistuvia verensiirtoja, kuten sirppisoluanemiaa sairastavat henkilöt, sopivia luovuttajia voi löytyä helpommin samasta etnisestä ryhmästä.

 

Mitä lähempänä luovuttajan ja potilaan verityypit ovat toisiaan, sitä matalampi riski potilaalla on verensiirtohoitoon liittyviin komplikaatioihin. Tämän takia on hyvin tärkeää, että verenluovuttajia löytyy mahdollisimman monesta eri etnisestä taustasta. Jos luovuttaminen on sinulle mahdollista, käy ehdottomasti luovuttamassa!

 

Jos olet luovuttamassa verta ensimmäistä kertaa, tarkista nopealla nettitestillä, sovitko luovuttajaksi. Luovuttajan pitää pystyä myös kommunikoimaan sujuvasti suomeksi, ruotsiksi tai englanniksi. Tällä varmistetaan, että jos veressäsi huomataan seulonnan aikana jotain mistä pitää sinulle tiedottaa, hoitajan pysty keskustelemaan asiasta kanssasi henkilökohtaisesti ja ongelmitta. Tee sitten ajanvaraus verenluovutukseen.

 

Ennen varattua aikaasi täytä terveyskysely. Kun saavut verenluovutuspisteeseen varattuna aikanasi, veripalvelun hoitaja ensin mittaa hemoglobiinisi sormenpäästä ja käy kanssasi läpi täyttämäsi terveyskyselyn. Verenluovutus itsessään ei kestä kauan, sillä veripussi täyttyy noin 5–10 minuutissa. Aikaa käyntiin on kuitenkin hyvä varata enemmän aikaa, koska kaikille luovuttajille on tarjolla kahvia ja välipalaa.

Kirjaudu

Log in

HUOM! Jäsensivut eivät ole tällä hetkellä käytettävissä.
NOTE! Member pages are currently unavailable.