27.10.2021

Vaikuta mihin Helsingin kaupungin budjetti käytetään OmaStadilla

Ahlam Adan
Osallistuva budjetointi antaa meille mahdollisuuden päättää, mihin kaupungin budjettia käytetään, mitkä asiat kuvastavat kaupungin asukkaiden vahvuuksia, tarpeita ja toiveita, ja mitä aloitteita pidetään käytännöllisimpinä. OmaStadissa Helsingin kaupunki valmistelee, kehittää ja lopulta järjestää äänestyksen osallistuvasta budjetoinnista. Anna äänesi kuulua – äänestys loppuu 28.10. kello 20.00!

Mikä OmaStadi?

Helsingissä on 59 kaupunginosaa ja 34 peruspiiriä. Kaupunki luo budjetin kaupungin toimintojen kehitystavoitteille ja selostuksen siitä, miten toiminnat ja investoinnit rahoitetaan. Pormestarin tehtävä on laatia vuosibudjetti, joka seuraa kolmen tulevan vuoden taloussuunnitelmaa. Sen jälkeen kaupunginvaltuusto keskustelee lokakuussa ja marraskuussa ja hyväksyy ehdotuksen viimeisessä tapaamisessa. Jos hyväksyttyyn budjettiin tulee muutoksia vuoden aikana, vain kaupunginvaltuusto voi muokata sen sisältöä.

Kuitenkaan ei riitä, että pormestari ehdottaa, mitä kehitysideoita Helsingin kaupungin tulee toteuttaa. On tärkeää ymmärtää asukkaiden ajatuksia, kun heidän kaupunkinsa kasvaa ja kehittyy. Saadakseen enemmän ja erilaisia ideoita, kaupunki antaa kaikille asukkailleen mahdollisuuden osallistua ja ehdottaa, mikä heidän mielestään on parasta yhteiskunnalle.

Omastadi (omastadi.hel.fi) on nettisivu, jota kaupunki käyttää suorittamaan osallistuvaa budjetointia ja toteuttamaan ihmisiltä tulleita ideoita. Kaupunki kohdensi 8,8 miljoonaa euroa tähän tehtävään. Ideat ovat asukkaiden ehdottamia ja esivalittuja, jonka jälkeen kaupungin työntekijät ovat tehneet niistä käyttökelpoisia esityksiä yhdessä asukkaiden kanssa. Tämän jälkeen listatut ehdotukset ovat asukkaiden äänestettävissä, ja kaupunki toteuttaa ne, jotka ovat saaneet eniten ääniä.

Äänestä 28.10. klo 20 mennessä!

Kaikki Helsingissä asuvat 12 vuotta täyttäneet voivat jakaa ideoitaan, kehittää niitä ja äänestää OmaStadin kautta tehdäkseen kaupungistaan paremman. Voit äänestää OmaStadissa valitsemalla oman alueesi tai koko Helsingin ehdotuksista. Muista, että äänestyksen jälkeen et voi enää vaihtaa ääntäsi, joten mieti ennen kuin valitset!

Osallistujat tarvitsevat verkkopankkitunnukset äänestääkseen. Jos olet nuori, eikä sinulla ole verkkopankkitunnuksia, voit käyttää henkilökohtaista Wilma-tunnustasi.

OmaStadilla on ohjesivuja, josta löydät videoita, jotka kertovat miten äänestää ja mitä tehdä, jos äänestyksessä on ongelmia. Linkit löytyvät tämän tekstin vierestä.

Äänestäminen päättyy to 28.10. klo 20.00. Toimi pian! Löydät lisätietoa äänestämisestä ja pääset äänestämään tästä:

Tue Helsingin monimuotoisuutta OmaStadin kautta

OmaStadin viime kierroksen valitut ehdotukset eivät kuvastaneet tai keskittyneet paljoa Helsingin moninaisuuteen. Yksi syy sille on, että vieraskieliset olivat huomattavasti vähemmän aktiivisia äänestäjiä. Kuitenkin tämän syksyn ehdotukset sisältävät useita aloitteita, jotka kannattavat vieraskielisten tasa-arvoa ja osallistumista Helsingissä. Jos et ole tehnyt valintaasi vielä, harkitse äänesi antamista yhdelle seuraavista ehdotuksista. Huomaa, että joidenkin ehdotusten kuvaukset ovat vain suomeksi.

Äänestäminen on tärkeää! Osallistava budjetointi on demokraattinen prosessi, joka ottaa kaikki kaupungin asukkaat mukaan päättämään, miten veroistammekin tuleva kaupungin budjetti jaetaan. Sinä pääset päättämään, mihin budjetti käytetään!

 

Blogin kirjoitti Monihelin harjoittelija Ahlam Adan yhdessä Yuri Kitaban, Julie Bretonin ja Anni Huovisen kanssa. 

Kirjaudu

Log in

HUOM! Jäsensivut eivät ole tällä hetkellä käytettävissä.
NOTE! Member pages are currently unavailable.