29.4.2022
Luontokoti-hanke

Luonnossa on tilaa meille kaikille

Anni Huovinen ja Anna Anttonen, Luontokoti-hanke
Marttaliitto
Luonto on kaikille ihmisille yhteinen. Jokaisella on jonkinlainen suhde luontoon, tulipa miltä puolelta maapalloa tahansa. Milloin sinä olet viimeksi hoitanut luontosuhdettasi?

Luonto on Suomessa usealle rakas ja tärkeä paikka. Se on hyvinvoinnin perusta ja auttaa jaksamaan arjessa.
Luonnossa voi liikkua monipuolisesti eri vuodenaikoina, missä tahansa säässä. Tapoja nauttia luonnosta on yhtä monta kuin siellä liikkujia, ja sopivia liikuntamuotoja löytyy jokaiseen vuodenaikaan.

Jokamiehenoikeudet on suomalainen kansallisaarre, joka mahdollistaa kaikkien täällä olevien luonnossa liikkumisen, taustasta tai kansalaisuudesta riippumatta. Suomen luonnossa on paljon hyviä marjoja, sieniä, yrttejä ja muita luonnontuotteita. Jokamiehenoikeudet antavat kaikille luvan kerätä tuotteita ja niitä voidaan hyödyntää ruoanlaitossa.

Luonto on siitä hieno paikka, että se voi tarjota jokaiselle juuri sitä, mitä sillä hetkellä kaipaa. Se auttaa rauhoittumaan ja palautumaan arjesta, toisaalta siellä voi myös purkaa energiaa ja hikiliikkua. Olennaista on, että kaikki löytäisivät itselleen sopivan tavan ulkoilla ja nauttia luonnosta. Luonnossa jokaiselle on tilaa ja mahdollisuuksia kulkea omia polkujaan.

Viettämällä aikaa luonnossa saat tutkitusti paljon hyvinvointivaikutuksia. Se vähentää fyysisiä kipuja, mielenterveyden ongelmia sekä parantaa sosiaalista hyvinvointia. Verenpaine laskee, fyysiset oireet kuten pääkipu vähenee ja stressi helpottuu. Luonto myös piristää mieltä ja siellä liikkuminen tuntuu kevyemmältä kuin liikunta sisätiloissa. Jo pieni hetki päivässä esimerkiksi puistossa tai metsässä auttaa jaksamaan paremmin.

Luonnolla on positiivinen vaikutus myös siihen, miten kohtaamme muita. Luontoympäristössä vuorovaikutus muiden ihmisten kanssa on helpompaa ja suhde muihin koetaan lähtökohtaisesti myönteisemmäksi. Luonnossa eri taustat ja kulttuurit saavat oivallisen ympäristön oppia toisiltaan ja pitää hauskaa yhdessä.

Vahvasta luontosuhteesta saa usein kiittää vanhempia, jotka opettavat lapsilleen, miten luonnossa voi viettää aikaa. Mitä aiemmin lapsi tottuu olemaan luonnossa, sitä todennäköisemmin hän haluaa myös pitää siitä huolta aikuisena. Nyt tehtävät toimet luonnon ja ilmaston suojeluun ovat elintärkeitä tuleville sukupolville.

Etenkin Suomeen muuttaneelle aikuiselle luonto voi kuitenkin olla vieras ja tuntua turvattomalta, kun taas lapset saattavat helpommin löytää iloa luonnosta tarhan, koulun tai harrastusten kautta.

Luontokoti-hanke haluaa tarjota kaikille mahdollisuuksia tutustua luontoon ja sen tarjoamiin puoliin yhdessä, positiivisessa ympäristössä, jossa jokainen saa olla oma itsensä ja tulla kohdatuksi yksilönä. Hankkeen aikana toteutettavassa toiminnassa kaikki osapuolet oppivat toisiltaan uutta. Jos haluat mukaan hankkeen toimintaan, osallistua ohjatuille kursseille ja retkille, tai oppia miten kotouttaa yhteisöäsi lähiluonnossa, Luontokodin asiantuntijat odottavat yhteydenottoasi!

Omaa luontosuhdetta täytyy hoitaa ja ylläpitää siinä missä mitä tahansa muutakin suhdetta. Kevät on siihen mitä parhainta aikaa, kun luonto heräilee pitkän talven jälkeen, purot solisevat, muuttolinnut palaavat ja lähiluonto on täynnä tutkittavaa ja ihmeteltävää. Pitkän pimeän kauden jälkeen keho ja mieli janoavat auringonvaloa. Lyhytkin oleskelu luonnossa virkistää kehoa ja mieltä.

Milloin sinä olet viimeksi hoitanut luontosuhdettasi?

Kirjaudu

Log in

HUOM! Jäsensivut eivät ole tällä hetkellä käytettävissä.
NOTE! Member pages are currently unavailable.