Kulttuurit
ja kielet

Moniheli on monikielinen ja monikulttuurinen verkosto. Toiminnallamme pyrimme siihen, että eri kieliä ja kulttuureita kunnioitetaan ja että kaikille Suomessa asuville on saatavilla ymmärrettävästi tietoa tärkeistä asioista.

Kulttuurien ja kielten arvostaminen

Verkostomme on kulttureiltaan ja kieliltään hyvin moninainen ja rikas. Moniheli toimii itse täysin kaksikielisesti (suomi ja englanti) ja pyrimme aina palvelemaan kohderyhmiämme tarjoamalla tietoa ymmärrettävällä kielellä. Tämä tarkoittaa vaihdellen sekä selkosuomen käyttämistä että erikielisten käännösten tuottamista.

Tunnistamme kulttuurin ja taiteen merkitystä ihmisten hyvinvoinnissa ja eri ryhmien välisten dialogissa.

Jäsenjärjestöavustuksen avulla jäsenjärjestömme ovat itse tutkineet kielten, kulttuurin ja taiteen roolia kotoutumisen ja edustamiensa ryhmien hyvinvoinnissa.

Lapsia kuuntelemassa piirrustusta pitelevän henkilön esitystä.

Monikulttuurinen itsenäisyyspäivä

Vuonna 2020 Monikulttuurinen itsenäisyyspäivän juhla järjestettiin 14. kerran mutta ensimmäistä kertaa verkossa. Aina niin odotettua juhlaa Moniheli verkosto toteuttaa yhdessä yhteistyökumppaneidensa kanssa. Se on juhla niin Suomen itsenäisyydelle kuin maamme monikulttuurisuudelle.

Monikulttuurinen itsenäisyyspäiväjuhla tuo eri kulttuuritaustoista tulevat ihmiset yhteen juhlimaan monimuotoista itsenäistä Suomea vuosittain 6.12. Tapahtuma on kaikille avoin tilaisuus juhlia Suomen itsenäisyyttä taustasta riippumatta: olemme sitten Suomessa syntyneitä, täällä kasvaneita tai tänne hiljattain muuttaneita, meillä kaikilla on syytä juhlaan. Vuosi vuodelta Suomesta on tulossa monimuotoisempi ja -kulttuurisempi ja Monikulttuurisessa itsenäisyyspäivän juhlassa tämä myös näkyy!

Tykkää tapahtuman Facebook-sivusta saadaksesi vuoden upeimman juhlan kaikki uutiset ja päivitykset!

Vuoden 2021 MIP?

Vuoden 2021 juhlaa suunnitellaan vielä pandemian varjossa. Jos haluat kysyä aiheesta tai esimerkiksi esiintyä tilaisuudessa, ota yhteyttä:

Luam Michael, puhelin: 0451846234, sähköposti: luam.michael@moniheli.fi

MIP:in historia

Monikulttuurinen itsenäisyyspäivän juhla järjestettiin ensimmäisen kerran Helsingissä vuonna 2006 yhteistyössä monen eri toimijan kanssa. Värikkäässä juhlassa nähdään esityksiä ja puheita eri kulttuurien edustajilta ja nautitaan tarjoiluista.

Vuosien varrella yhteistyökumppanit ja juhlapaikka ovat vaihtuneet, mutta tarkoitus on edelleen sama: järjestää tilaisuus, jossa ihmiset taustastaan riippumatta voivat juhlistaa yhteistä, uutta tai vanhaa, kotimaataan, Suomea.

Moniheli on ollut juhlan pääjärjestäjänä perustamisvuodestaan 2010 asti. Vuoteen 2018 saakka tapahtumaa järjestettiin yhteistyössä Kulttuurikeskus Caisan kanssa. Vuosien varrella tapahtumaa ovat olleet järjestämässä hyvin monet kumppanimme.

Juhlapaikkana toimi vuoteen 2013 asti Kulttuurikeskus Caisa, jonka jälkeen tilaisuus siirtyi Helsingin kaupungintalolle. Suomen täyttäessä 100 vuotta 6.12.2017 myös Monikulttuurisen itsenäisyyspäiväjuhlan piti saada arvokas paikka ja juhlimme Finlandia-talossa. Vuoden 2020 juhla järjestettiin  pandemian takia verkossa.

Tapahtuman puhujiksi on aina haluttu kutsua sekä yhteiskunnallinen päätöksentekijä että monikulttuurinen nuori. Vuosien aikana juhlassa ovat pitäneet puheita muun muassa presidentti Tarja Halonen ja nykyinen ulkoministeri Pekka Haavisto.

Juhlassa on nähty mitä värikkäämpiä esityksiä eri kulttuuritaustoja edustavilta taiteilijoilta, artisteilta ja harrasteryhmiltä.

Juhlan osallistujamäärä on vaihdellut vuosien aikana noin 200 juhlijasta Suomi100-vuoden 1500 juhlijaan. Juhla on ollut joka vuosi suosittu ja paikat juhlaan on varattu loppuun muutamassa tunnissa.